This is a free Purot.net wiki
  • View:

Helga ja Viljo

Helga ja Viljo Honkanen


Helga on 82-vuotias eläkkeellä oleva yhteiskoulun äidinkielen lehtori. Hän on lukenut paljon kirjallisuutta ja matkustellut aikoinaan miehensä Viljon kanssa ympäri Eurooppaa. Lukeminen kiinnostaa edelleen. Monesti vain on hankala pitää kirjaa kädessä. Helga on ollut aina myös teatterin ystävä ja on edelleenkin, onpa hän itsekin näytellyt nuorena. Helga arvostaa perinteitä, mikä näkyy myös kodin sisustuksessa. Nyt on kunto heikentynyt: Helgalla on selkäydinkanavan ahtauma ja verenpainetauti. Vielä pari vuotta sitten hän liikkui kotona rollaattorilla, mutta se ei enää onnistu, vaan liikkuminen tapahtuu pyörätuolilla. Helga on päivittäin pitkiä aikoja vuoteessa ja tarvitsee apua pyörätuoliin siirtymiseen ja sitten taas takaisin vuoteeseen. Helga viihtyy kotona, mutta välillä olisi mukava käydä jossain muuallakin. Lihaskunto on alkanut käydä heikoksi niiden vähäisen käytön takia.

Puoliso Viljo 78 vuotta. Hän oli fyysisesti parempikuntoinen kuin Helga.  Aiemmin hän huolehti kodista, kävi kaupassa ja teki ruokaakin.  Viljo sairastui Alzheimerin tautiin kaksi vuotta sitten. Sairaus on edennyt keskivaikeaan vaiheeseen. Alzheimerin taudin lisäksi hän sairastaa sepelvaltimotautia.

Helga ja Viljo asuivat yhdessä Tampereella Käpylässä vanhassa hyvin hoidetussa puutalossa.  Siinä he asuivat yli viisikymmentä vuotta. Ympäristö oli tuttu ja rakas. Siitä ei haluttu muuttaa, vaikka Helgan ja Viljon kunto oli heikentynyt. Vuosi sitten he muuttivat kerrostaloasuntoon Santamäkeen. Helga ja Viljo ovat Santamäen Helmen palvelutalon kotihoidon piirissä.

Lapset ovat jo aikoja sitten muuttaneet maailmalle: Marja-Liisa asuu perheineen Tukholmassa ja Marjut Espoossa. Lapsenlapsiakin on kummassakin perheessä kaksi.

 

Pohdi, mistä apuvälineistä Helga ja Viljo mielestäsi hyötyisivät

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username